23 februari 2011

Ljusa bilder

Fotofrågor


"Photoshop, jag fattar ingenting. har du något bra nybörjartips på hur man kan lära sig själv."


"Själv skulle jag vilja läsa mer om foto.. Olika inställningar på kameran och hur man får fina bilder, hur ljuset ska vara i förhållande till hur man fotar.. Du har så otroligt fina bilder.. Är det i fotoshop du får bilderna så ljusa som när du fotar dina barn.."


Bättre sent än aldrig att svara på dessa frågor, eller hur? Nej, men jag får otroligt otroligt många mail angående just dessa frågor och liknande.  Jag önskar verkligen att jag kunde svara på alla.  Men jag skall försöka tipsa lite nu.

Angående ljusa bilder så rekommenderar jag ett ljusstarkt objektiv, speciellt om man skall plåta porträtt.  Jag började med ett 50mm f/1.8 - som jag nu säljer! Det är otroligt billigt, prisvärt och gör faktiskt att det blir roligare att fotografera.  Det blir ett härligt skärpedjup eller "sudd" i bakgrunden som många av er kallar det.

Annars: Lär dig kamerans inställningar, det finns många olika sätt att förbättra ljuset.  Läs användarhandboken - tro mig, den är guldvärd!

Men bortsett från kamerans inställningar så tänker jag på vad jag har för ljusförhållanden just där och då.  Finns det tillgång till stora fönster om man är inomhus? Var är solen (oavsett om det är mulet ute) om man är ute? Naturligt ljus (enligt mig) ger de absolut finaste färgerna på bild.

Sedan förbättrar jag gärna ljuset i photoshop också.  Jag drar lite i "curves", arbetar i många lager "adjustment layers", ändrar kontrast och mättnad och lägger ibland på ett varmt "photo filter".
Det finns HUR mycket som helst att lära sig i photoshop, jag lär mig nytt varenda dag genom att testa och prova mig fram.
Ett tips är att googla på photoshop grunder med tutorials.  När man kan grunderna så blir det enklare och roligare.När jag köpte det här objektivet kostade det runt 1300 kr (billigt, ja!).  Jag säljer det nu för någon femhundralapp.  Är du intresserad? Maila denize.eastman@hotmail.com. såld
Kristina

En fråga som dök upp.Har du ett köpt eller tankat Photoshop? :)

Madeleine - Mamma till Lova

Jag fick ju ett sånt där objektiv av sambon för några veckor sedan och jag äääälskar det. Precis som du säger blir det SÅ mycket roligare att fota och bilderna (åtminstone porträtten) ser ofta bättre och mer proffsiga ut med kort skärpedjup (enligt mig). :D

Denize Svarar:

Nej, jag har inte laddat ned det =)

Victoria

Finns det någon mer kamerautrustning du säljer för tillfället? Mitt EF-S 18-55mm gick nämligen sönder för några dagar sen och är i behov av ett nytt men det känns onödigt att köpa ett helt nytt för 1700 kr. Har du kanske något? Maila mig gärna i så fall: vvictoria@live.se och ja det är två enkel v.

Kram <3

Annica

Du tar helt fantastiskt fina bilder! Jag undrar om du ofta använder blixt och vilken extern blixt du i så fall har?

Emma [ M i s s G r i m m ] Ung, ensamstående mamma

Ett till tips är att fota i RAW. Att försöka ljusa upp JPG-bilder är näst intill omöjligt i jämförelse med hur lätt det är att fixa ljuset på en RAW-bild.

isa

Är detta objektiv fortfarande till salu får du jättegärna maila mig på isa.schedin@hotmail.com!

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress