/ Lillasyster Elise / Vardagslivet /

Ovisshet

 
Jag vill börja med att tacka er för tips och råd, både här och på Instagram.  Jag har läst alltihopa och är tacksam för att jag har kunnat bli lite klokare med hjälp av era erfarenheter.
Elise har käkat Pepticate i nästan en vecka nu men vi märker ingen större förbättring, snarare tvärtom.  Hon har både varit lös och hård i magen och haft oerhört ont i perioder.  Och så har det där tråkiga blodet fortsatt att dyka upp i blöjorna.
Jag har pratat med BVC för att kolla om hon kanske skall få testa Neocate istället (helt mjölkfri ersättning), men sköterskan hävdade att endast för tidigt födda barn får den (?).  Hon visste inte heller vad Pepticate var baserad på och med tiden har jag tyvärr tappat lite förtroende för vår barnavårdscentral.  Speciellt med tanke på att dom bara säger "åk till akuten, vi vet inte" trots att dom varnar för bland annat RS-viruset på de större sjukhusen.
Jag bestämde mig för att ringa till någon barnläkarmottagning på egen hand istället och så fick jag tips av K's mamma om en klink inne i Sthlm.
Jag ville mest veta om Elise ÄR ett akutfall.  Jag menar... hon äter, är glad emellanåt och går upp i vikt som en tok (ser ni också det på bilderna? haha! Gos-bebbe).  Men det är ju det där med blodet i avföringen som får mig att tänka att det säkerligen handlar om allergier - och då är ju akuten inte rätt väg att gå? Speciellt inte om man kan riskera bebisens liv genom att åka dit då det cirkulerar så mycket smittor och skit.
Precis som min magkänsla och vad det sunda förnuftet har sagt, så tyckte sköterskan på den där barnkliniken att det vore helt absurt att åka in akut med Elise i dagsläget.  Om det inte skulle komma större mängder blod eller om hon skulle sluta äta och gå ned i vikt igen.  DÅ får man åka in.  Men annars så har vi fått en tid hos en kunnig specialist på måndag.
 
Jag tröstar mig själv hela tiden med att det oftast är ofarligt med blod i avföringen, att det kommer bli bra någon dag, att vi bara får göra det vi kan i dagsläget för att underlätta.  Men man blir smått tokig av ovissheten.  Jag vill bara VETA varför det kommer blod, jag vill veta varför hon har ont, jag behöver svar.
Tidigare så har jag bara resonerat som så att hon helt enkelt är en bökig bebis.  Jag accepterade hennes kolikskrik.  Jag accepterade att hon bara somnade på vissa sätt och att livet blev rätt så begränsat - jag visste ju att bebistiden kommer och går fortare än man anar.  Jag visste ju att det skulle gå över någon dag, att hon skulle sluta skrika, att jag någon gång skulle få sova igen och allt det där.
Men sedan förändrades läget helt enkelt.  Nu måste vi kolla upp varför hon har så mycket problem med magen.  När vi har fått ett svar från en ordentlig läkare - ja, DÅ kan man acceptera läget igen.  Såklart.
 
Det som känns betryggande just nu är att hon i alla fall äter med god aptit och lägger på sig en MASSA hull.  Jag har kommit över min separationsångest gällande amningen.  Jag fick sörja någon dag och natt.  Nu är det lugna puckar.  Jag tycker att det är skönt att hon visar när hon vill äta och faktiskt äter då.  Och så är det förskräckligt mysigt att se att den taniga lilla fågelungen har fått lite fett på både fingrar och tår, lite valkar här och där osv.  Det är alltid bra för de små bebisarna att ha lite att "ta av".
 
Hur som helst så är livet tufft nu, det förstår vi allihop.  Jag skulle försköna det ordentligt om jag påstod något annat.  Jag har haft rätt bra med tålamod när det gäller min tredje bebis tycker jag.  Men de senaste veckorna har varit riktigt riktigt slitsamma.  Inte bara för huvudet, men för hela kroppen.  Ryggen är helt förstörd efter allt kånkande och bärande.
Jag är dock tacksam över att jag och K är ett bra team nu.  Det är inte lätt, men vi gör det vi kan för att hjälpas åt och göra det bästa för varandra.  Vi turas om, avlöser och avlastar varandra och försöker samtidigt komma ihåg att SE varandra också, det är viktigt tycker jag...
Och så lever man verkligen på alla småsaker.  Att se Elise le, höra hennes skratta, se olika framsteg och allt det där... det är det som får en att orka.  Det är helt galet hur mycket jag älskar den där lilla mini människan.  Hoppas, hoppas, hoppas att hon kan få må bra snart och uppleva hur det känns att vara utvilad och lugn i kroppen.  Lilla skrutt!
 
Något annat positivt, nästan tur i oturen, är att det har varit ledigt dessa veckor.  Jag vet inte hur jag hade orkat få ihop skolrutiner och allt det där samtidigt som vi har haft det såhär.
Tråkigt nog så fick vi dock ställa in en resa till Gotland, då det var mitt i den allra värsta perioden.  Men jag har lovat Emilia och Elian att vi skall åka så fort allt lugnar sig.  Dom är verkligen förstående i det här läget och det ger mig dåligt samvete (såklart, hehe).  Jag önskar att jag kunde ha mer TID över, jag önskar att saker vore enklare för deras skull också.  Men man får göra det man kan för att inte gräva ned sig - och återigen bara påminna sig själv om att det KOMMER ATT BLI BRA.  Detta är en kort period i våra liv, så är det bara.
#1 / / Louise:

Hej! Att bara förtidigt förda skulle få neocate kan inte stämma. Min dotter fick det o hon är inte prematur. Hon fick det för hon behövde det då hon skrek konstant vid vaket tillstånd och gick inte upp i vikt som hon skulle. Sen tyckte iförsig hennes allergi läkare nuni efterhand skulle testat pepticate först, det hade kanske räckt då neocate anses vars väldigt "blaskig" och inte mättar lika bra.

#2 / / Karin:

Vad jobbigt att det inte verkar hjälpa! Inne i Sthlm på Kungsholmen finns en privat barnläkare man kan boka tid hos utan remiss. Vi gick dit med vår dotter. Kontaktuppgifter här: https://www.skadekompassen.se/vardgivare/fridhems-barn-och-ungdomsmottagning-kungsholmen/ Såg att ni redan har tid hos läkare men kanske kan behövas längre fram, eller att någon annan har användning för det :)

#3 / / Paula:

Usch tycker så synd om er! Vilken start ni har fått. Min dotter var kolikbarn, fortfarande känslig med magen. Idag 10 år.

#4 / / Anonym:

Hej! Stackars, stackars er! Vi upplevde nästan samma med vår lilla tjej.. Skrek, skrek, jätteont i magen, kaskadkräktes, sov ALDRIG, låg vid bröstet konstant, gick inte upp i vikt osv. Vi båda mådde jättedåligt! Låg inne i fem veckor där de undersökte ALLT men de hittade inget alls... Tillslut valde de att sätta henne på Neocate och det var vår absoluta räddning :). Allt vände och hon blev världens gladast, nöjdaste och lättaste bebis!! Nu är hon snart 8 år, äter allt, inga allergier och fortfarande väldigt lätt (so far ;)).

All styrka och kramar till er! Stå på dig, man känner sitt barn :).

Kram!

#5 / / Anonym:

Men varför inte prova helt mjölkfri ersättning? Trodde det var det du hade nu senast. Är ju bara å köpa en burk på Apoteket (svindyr) å testa. För om det är mjölken så är det ju mjölkproteinet. Men du kanske redan testat? Länktips; http://www.barnakuten.nu/?s=Mjölkprotein+

Svar: Jo jag trodde ju att det var det vi hade fått (Pepticate) men tydligen är det ett mjölkhydrolysat. Det finns något annat (Neocate) som är helt mjölkfritt och som görs på fria aminosyror, men den fanns inte på de olika apoteken här i närheten så vi fick beställa.
Denize

#6 / / Moa:

Hoppas ni får svar nu! Jobbigt nog när bebis inte mår bra, att inte veta varför gör det ju ännu värre. Det låter konstigt att bara prematurbarn ska få helt mjölkfri ersättning, skulle det vara en allergi spelar det väl ingen roll vilken vecka barnet är fött i.

Svar: Exakt. Som sagt så har jag tappat förtroendet för BVC, främst efter det senaste samtalet då hon påstod det om prematurbarn. Det känns inte så betryggande när hon säger "Men vadå? Är Pepticate inte helt mjölkfri? Oj det visste jag inte... hur funkar det där då?". Det borde väl vara jag som ställer frågorna och hon sitter på svaren? :/
Denize

#7 / / Maddy:

Tyvärr så jag känner jag samma sak för bvc. Mitt råd är att du läser på själv. Ens magkänsla har (nästan) aldrig fel... eller jag har inte vart med om att min magkänsla inte stämt😏

#8 / / Sara:

Vilken bra mamma Elise har som gör allt för henne! Hoppas den nya läkaren ger något och lycka till! Vilken klinik är det? Har tyvärr inte heller något förtroende för varken bvc eller vår vårdcentral, där läkaren är allmänläkare och alltså inte barnläkare och har NOLL koll på bebisar.

Svar: Alva kliniken på söder. Jag kan berätta i efterhand hur det gick och om jag kan rekommendera den :) Tragiskt att man inte har något förtroende för bvc :/
Denize

#9 / / Moa:

Men vad knäppt... Med tanke på att mjölkallergi inte är superovanligt hos spädbarn borde de ändå ha bra koll på vilka ersättningar som faktiskt är mjölkfria och vilka som inte är det :/

#10 / / Morsa:

Neocate är en aminosyrebaserad näringsdryck. Alltså en boost för barn som inte växer som dom ska som Jag har förstått det av vår läkare. Min dotter har multiallergi och haft sedan hon föddes. Hon har fått neocaten pga att hon inte växer som hon ska. Den neocaten vi har kostar över 1500 kr per förpackning, med 15 doserings påsar per förpackning. Så det är inte någon "vanlig" mjölkersättning. Tidigare drack hon Althera, kan ni inte testa den kanske? Verkar ju finnas flera mjölkfria ersättningar att välja mellan.
Hoppas iaf att ni får ordning på det där. Och vilka vackra barn du har!

#11 / / Anonym:

Svar på nr 5 ovan:
Aha, vad svårt å veta och så dumt att inte BVC kan vara tydliga och bättre. Trodde du visste att den inte var mjölkproteinfri, den som ni hade först så jag undrade varför ni inte provade helt mjölkfri. Men så skönt om det vänder nu för er. Vårt apotek hade ett märke som hette nutramigen, typ. Men min lilla kille ville inte alls äta den...men fungerade för mig att utesluta mjölk ur kosten som tur var. Lycka till nu