/ Morsan - Denize / Träning /

Att komma igång med träningen efter graviditet

 
Det tar emot lite att göra ett sådant här inlägg, då det kan verka så oerhört ytligt.  Jag har sparat detta som ett utkast och funderat fram och tillbaka på om jag vill publicera eller inte.
Jag är verkligen inte en ytlig person, jag vill inte jämföras med andra eller veta att andra jämför sig med mig.  Däremot så gör jag detta för att det motiverar mig.  Jag själv är min största motivation.  När jag både ser och känner resultat hos mig själv så får det mig att vilja jobba vidare.  Så därför tar jag sådana här bilder... det är helt enkelt roligt att jämföra sig själv med sig själv.  Hajar ni?
 
Ytan är absolut inte viktigast.  Så länge man är nöjd med sig själv så är man fin precis som man är.  Men nu handlar det här inlägget om mig och enbart mig.  Hur jag ser på mig själv och framför allt hur jag vill känna mig.
 
Hur som helst så tackar jag för responsen kring om ni är intresserade av min träningsresa eller ej.
På bilderna här ovanför så är det ca sex veckor emellan.  Jag har "tajtat till" lite och börjat bygga muskler igen.  Det är kanske inga resultat som är extremt synliga, men de känns!
 
 
För ett halvår sedan så såg jag ut såhär.  My god, jag blir alldeles kall när jag minns känslan av hur otymplig jag var... och det där var ändå en månad innan bebisen föddes - så jag blev alltså ännu större (hittade dock inga helkroppsbilder tagna med snarlik vinkel).
 
Efter graviditeten så tappade jag det mesta och gick ned i vikt väldigt fort.  Så nej, jag har väl inte direkt fått kämpa för att bli av med gravidkilon eller så.  Men med tanke på att jag tappade all vikt så fort så blev det mesta löst och slappt och så var jag så otroligt svag.
 
Efter att ha kånkat på en bebis konstant i flera månader så sa kroppen ifrån.  Jag kände mig helt sned, ryggen var katastrofal, jag hade en sådan otrolig värk överallt så jag bestämde mig för att ta tag i det.
Det kändes tufft då Elise hade kolik och skrek mer eller mindre dygn efter dygn och man själv ALDRIG sov.  Jag förstod inte hur fasen jag skulle hitta ork till att träna när hon väl var lugn? Men jag visste att jag behövde det.
 
Hur som helst så hade det gått ganska exakt tre månader efter förlossningen och jag var ok:ad inför att börja träna igen.
Jag kan dock tipsa om att jag själv tänkte lite på småsaker som man kan göra innan dess.  På promenader så spänner jag alltid magen, knipövningar kan man givetvis göra innan och även andningsövningar som gör så att man får kontakt med magmusklerna igen.  Jag själv hade inga problem med dessa saker så jag kan tyvärr inte komma med några super detaljer.  Men den allra första träningen efter förlossningen var alltså att tänka på att hitta och spänna rätt magmuskler när man var ute och promenerade.
 
Efter tre månader så kände jag att jag hade rätt kontakt med mina muskler som länge hade fått "vila" under graviditeten, så jag körde egentligen på utan några större hinder.  Jag körde plankan i alla dess olika former, lite lätta rygglyft och rodd med gummiband för att bygga på musklerna där jag hade som mest ont.
 
Efter ytterligare några veckor så började jag träna hela kroppen och det var även då jag fotade de första bilderna.
Jag flåsade mig igenom enklare cardio-program, men var noga med att känna efter hur kroppen reagerade på diverse hopp.  Fogarna kändes stadiga och efter ett par veckor så började jag våga mig på intervallträning och löpning igen.
 
 
Mitt i allt så fick jag tips av en närstående som är insatt i min träning - om Kayla Itsines.  Träningsintresserade? Googla, sök på Instagram eller var som helst... det finns hur mycket som helst att läsa om henne.
Jag tog en titt på hennes insta, fastnade, läste hennes bok om "BBG" och ett 12-veckors program.  Jag följde träningsformen ett tag men skippade kostschemat.
Hon utgår väl lite ifrån att hjälpa tjejer/kvinnor att bli vältränade och "fit" utan att bli alldeles för muskulösa. Därav är det en massa cardio i hennes program, så det kanske inte är det bästa alternativet om man är nyförlöst (vilket hon själv nämner och berättar mer om i guiden).  Men i grunden så är det ett roligt program och även om jag är sämst på att följa strikta guider så fortsätter jag att träna på liknande sätt: cirkelträning i ca 7 minuter då man ger allt, sedan vila och så på't igen så att man kör ca 4 varv.
 
Jag känner att det börjar bli extremt långt nu, det här inlägget.  Så jag kommer återkomma med tips på övningar och lite hur jag har lagt upp mina egna träningsprogram... om ni är intresserade.
Men för att sammanfatta lite så började jag alltså med träningen igen främst för att MÅ bättre.  Det är liksom ingen hemlighet att man orkar mer om man tränar mer.  Mitt första mål var att bli stark i rygg och slippa smärta.
Mitt nästa (ytliga) mål var att känna att jag skulle kunna gå i bikini till sommaren utan att må dåligt.  Jag hade satt upp juli som slutmål, men jag skulle (uppenbarligen - med tanke på mina bilder) kunna göra det nu.  Dock har jag fortfarande andra mål som jag vill uppnå.  Jag vill bli ännu starkare, snabbare och så skulle jag inte bli alltför ledsen om jag lyckades fylla ut min lösa hud med större muskler.
Nu känns det mest roligt att peppa mig själv och se vilka resultat jag kan uppnå genom enbart hemmaträning (och löpning utomhus).
 
Det är himla bra att vara sin egen motivation - och låta andra vara en inspiration!
#1 / / Lena:

Så stark (och galet snygg om man får vara ytlig). Blir så inspirerad och peppad. Har en ettåring och vill främst bli starkare och tajtare i kroppen, inte gå ner i vikt direkt. Utveckla gärna exakt om hur du tränar, typ dag för dag en vanlig vecka. Har själv haft barn m kolik så är otroligt imponerad hur du mitt i allt fann orken att ta tag i träningen 👌👌

Svar: Åh tack! Kul att jag kan peppa lite. Jag ska fixa sådana inlägg :)
Denize

#2 / / Elin:

Alltså wow! Ser skillnad på bilderna, är imponerad hur du får ihop allt. Grymt jobbat! 👍🏼👍🏼 Du får jättegärna fortsätta skriva lite om träning också och dina träningsprogram, är roligt att få inspiration! Kram 😃

Svar: Absolut! Tack snälla :) kram!
Denize

#3 / / Veronica:

Du ska aldrig behöva känna att du behöver förklara varför du tränar. Det finns så oerhört många hälsofördelar med att träna så det är galet! Jag hoppas inte att någon dömer dig för att du vill gå ner gravidkilona och känna dig i form. You go girl! Galet bra jobbat :) Själv försöker jag komma i form så bra det går, 6,5 veckor efter förlossningen så försöker ha realistiska mål :) Men kör på, du är grym! Och jätteroligt att läsa om :))

#4 / / Anonym:

Vill du berätta lite om din kost under den här tiden :) Det känns som att kosten lär vara en viktig bit också för att skapa rätt förutsättningar för att orka och för att ge musklerna chans att synas. De kan ju inte döljas av för mycket godis, bullar och pommes-mat tänker jag ;) hur har du lagt upp kosten för att nå resultat?

#5 / / Malin:

Kul att läsa träningsinlägg som inte enbart är fokuserat på hur man ser ut och heller inte känns tillgjort när du skriver stark t.ex. :) Jag är själv gravid just nu och väntar första bebisen i maj, så jag uppskattar verkligen såna här inlägg och skulle inte ha något emot att du skriver mer om just träning efter graviditet! :)