Bilder från uppropet tidigare i veckan, en enormt pirrig Elian - men nervositeten släppte snabbt.  Han kom hem lycklig och längtade efter nästa skoldag redan.  Han tycker att det är kul, har en bra lärare, många kompisar och älskar all sport på rasterna.

Igår kom han dock hem och var lite besviken och ledsen.  En kille i hans klass hade mobbats av killar som var tre år äldre.  Allt pga vilket land han kom ifrån och krig för längesen.  Elian hade stått vid hans sida och stöttat honom när han grät.  Fyfasen vad elaka barn kan vara mot varandra.  Och barn som går i 5:an, tufft att gå på någon i 2:an? Blir alltid så frustrerad på mobbningen inom skolan och när äldre går på yngre.  Det är så fegt!
Dessutom jobbar hela skolan med just detta denna veckan: att stoppa mobbingen, saker som kan kännas kränkade, vara goda kamrater, beté sig på rätt sätt och uppföra sig.
Egentligen är det ju inte barnens fel, det är föräldrarnas.  Det finns SÅ många föräldrar som skiter fullständigt i vad deras barn gör.
 
Det finns t ex ett gäng barn som är ett par år äldre än Elian, som ofta hänger på våran gård.  Deras språk är helt förfärligt, dom beter sig hemskt mot allt och alla och när jag till sist såg att en tjej jagade min katt med sin hund, så att katten till slut hoppade upp på en högre höjd bland sopsortering och barnet lyfter upp hunden för att fortsätta skrämma katten, då exploderade jag.  Jag var tvungen att säga ifrån.
Igår var dom här igen.  Denna gången hade hon med sig ett litet djur i bur, som hon släppte ned på marken.  Det kryllar av utekatter här så självklart uppstod kaos.  Jag var i parken med barnen och sa till henne att sådana djur kanske hör hemma inomhus, eller kanske på hennes egen gård så hennes föräldrar kan hålla koll på djuret? Men hon nonchalerade - precis som när jag sa att man inte skrämmer djur på det sätt hon gjorde.
Till slut fick jag säga att om hon ville att djuret skulle överleva så skulle det nog vara bäst att gå därifrån, då katterna såklart kom och cirkulerade.
Tydligen så rymmer den tjejens lillasyster från skolan ständigt, föräldrarna kommer inte så polisen blandas in - den systern är som Elian ungefär, åldersmässigt.

Att säga åt någon annans barn är känsligt.  Men ser jag att någon beter sig elakt mot varesig människa eller djur så säger jag ifrån.  Det finns mycket småbarn på den här gården - och språket som dom använder mår jag illa av.  Det är riktigt grovt.  Egentligen ska man ta det med föräldrarna, men om dom inte bryr sig och låter polisen sköta deras jobb så känns det lönlöst.
Jag lider verkligen med de barn som inte har föräldrar som finns där.  Man kan irritera sig på barnet men det är föräldrarna/föräldern som SKA lära sina barn vad som är rätt och fel, regler, ja men vafasen... vara föräldrar helt enkelt! Man vet ju aldrig hur dom där barnen har det hemma egentligen.  De lever kanske under hemska förutsättningar och därför agerar utåt.  Jag vet inte.  Jag vet bara att Elian blir extremt obekväm och spattig när han är ute med sina kompisar på sin egen gård och det där gänget kommer hit och beter sig som dom gör.
Att dessutom strunta fullkomligt i om vuxna människor sitter där på bänkarna, tyder ju på att dom inte har någon respekt överhuvudtaget.  Dessa barn bor längst ned på gatan och vi bor längst upp.  Dom har en egen likvärdig gård, så varför dom kommer hit där det finns yngre barn undrar jag.
Förr var det super här.  Barnen kunde vara ute och leka med jämngamla hur länge som helst, det fanns alltid någon, det var normalt fungerande barn som pratade och betedde sig som BARN.  Nu vill jag nästan dra både Elian och Elise ifrån gården så fort dom kommer.  Men det behövs inte, ingen av storbarnen svär på det sättet.  Emilia är superpetig med det och Elian med (Emilia är snäppet striktare där, hon avskyr verkligen svordomar) dom har ett välvårdat språk och vet vad som är rätt och fel.  Om mina ungar skulle börja prata sådär så skulle jag skämmas så in i norden.  
Det är väl en sak att säga någon mild svordom, det kommer alla göra någon gång, men detta handlar om grova och många svordomar som jag själv äcklas av och då är jag långt ifrån perfekt när det kommer till svordomar.  Men hela deras konversationer består bara av riktigt äckliga ord som jag funderar på var dom ens får dom ifrån.  Det är inte vanliga svenska "jävla, skit och fan"-stuket utan på riktigt läskiga ord även på engelska.
Som sagt så är dom där "milda" orden inget ovanligt för mig, då jag har hört det ofta från alla håll jag kan minnas... men de grövre orden används aldrig och definitivt inte när man har barn och de snappar upp ens eget språk.

Ja, jag vet inte.  Kanske är det synd om barnen.  Eller så har föräldrarna ingen aning om hur de pratar och beter sig MEN de gör tydligen likadant på skolan och då borde väl lärare säga ifrån, prata med föräldrarna?
Men så vet jag också att man som lärare i princip inte får göra så mycket i det här landet.
Som när Emilia gick på förskoleklass och en kille i 3:an tog stryptag om henne, då ville jag direkt prata med hans föräldrar men ursäkten från lärarna var "han är nog lite kär i Emilia bara".  Hmpf... ytterligare en sak som kan kännas orättvist här i Sverige.

Ja ja, det är tur att jag har förnuftiga barn i alla fall och skulle någon av dom bete sig på det viset så skulle jag vilja få reda på det DIREKT.
Men alla är vi olika.
Fri uppfostran är tydligen vanligt.
Sara

Fint att Elias stöttade kamraten!

Sara

*Elian såklart, autocorrect tyckte Elias 😬

Sofia

Oj jag har sagt till andras barn fleeera gånger, både om de gjort något mot mina barn eller mot några andra. Jag VILL att andra ska säga till mina barn om de skulle bete sig illa själva!

Svar: Precis, då tänker vi och gör likadant! Men det kan bli jäkligt känsligt för deras föräldrar i slutändan i vissa fall.
Denize

Carro

Att någon skulle visa sina känslor genom att skada den andra är ju skevt på riktigt. Att urskulda det är om möjligt ännu skevare. Snacka om att lära pojkar från start att de kan bete sig som svin mot flickor och komma undan med det. "Boys will be boys". Kräks på sånt.

Svar: Instämmer helt och hållet. Det är helt förjäkligt!
Denize

Ola Sjunnesson

Kanske fler vuxna borde våga säga till barn när de gör nått galet!

Hanna

Fy sjutton, jag avskyr verkligen såna ungar. Finns en 6åring här på gården hos oss som sparkar barn när dom går förbi och sist gjorde han de 3ggr på min dotter som bara stod och det brast för mig. Jag sa att han inte får göra så och då säger han "håll käften fucking jävla idiot". Sa de till mamman men hon brydde sig inte 😟😟 .. en kille i dotterns klass som retar andra barn och när han retade min(ingen liten sak) sa jag till läraren att jag tänker prata med hans föräldrar då hon inte gör något. Men hon sa att jag ej får?=/ fattar inget. Ha du ska veta dom "vackra" orden barn 6-9år använder här =/ "Jag ska.... din mamma" ja du.. sjukt.. =/

Svar: Jag vet vad du menar och fyfasen vad vidrigt! Att inte bry sig? Jisses jag hade blivit tokig om någon av mina barn betedde sig illa eller sa grova saker till människor. Men att säga sådär till någons förälder? Usch. Vissa människor är inte gjorda för att ha barn, tyvärr. Då det egentligen inte är barnets fel utan föräldern som inte bryr sig.
Denize

Moa

Barn som behandlar andra människor eller djur illa MÅSTE sägas till, oavsett vem som gör det. Det handlar ju inte bara om dem utan om andra, och små djur kan ju skadas allvarligt eller till och med dö... Tragiskt att det är så, och föräldrar som inte alls bryr sig, börjar barnet spåra ur då är det svårare att stoppa det. Jag hade blivit vansinnig om jag hade barn som betedde mig så 😳

En knäckt mamma

Jag blir också äcklad av andra barns beteende och grova språk ibland. Min dotter blir utsatt varje dag av slag och elaka svordomar. Det värsta tänkbara händer och det är en sådan svår situation när det andra barnets föräldrar vägrar lyssna, eller helt enkelt inte bryr sig. Jobbigast av allt är att barnet som mobbar min lilla prinsessa är hennes kusin, jag blir helt knäckt och vet inte hur jag ska gå till väga. Det känns så svårt när det händer inom familjen 😟

Svar: Oj ja det måste bli jättekänsligt när det sker inom familjen. Vad händer om du pratar med föräldrarna på ett snyggt sätt? Oavsett om dom är kusiner så är ju mobbing aldrig okej. Stackars.
Denize

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress