Det vore jättekul med fototips, du tar verkligen fantastiska bilder! Jag har letat efter bloggar/forum med tips på hur man får till skärpan på rätt ställe, men det är jättesvårt att hitta något bra.. Och så den där magiska glansen som du får till i barnens ögon, till exempel Emilias ögon i ovanstående inlägg, jättefint!
 
 
Några av er önskade lite fototips och just detta med ljus har jag nog skrivit om förr, men det är en ständigt återkommande fråga... just angående ögonen när det kommer till porträtt.
Först och främst så tog det emot att skriva "rätt och fel" på bilden här ovanför.  Jag trotsar ofta "regler" när jag fotograferar.  Men anywaaay... detta är rätt och fel när det kommer till just det här ämnet.
 
Allt handlar om ljus och hur man använder det på bästa sätt.  Se till att placera modellen i skuggan.  Direkt solljus ger hårda skuggor och utfrätta detaljer.
När ni väl befinner er i skuggan så skall modellen stå med ansiktet mot solen/ljuset.  På bilden högst upp till vänster sitter Emilia åt det hållet.  Om vi sedan vände oss om och hade solen i nacken så blev färgerna mörkare, vi fick ojämnt ljus och tråkiga skuggor uppstod (bilden till höger).
Bilderna längst ned är tagna inomhus.  Fönsterljus vs motljus.  På bilden till vänster fick vi ett jämnt ljus och skapade därmed "fina ögon" (skärpan ställdes in på ena ögat).  Bilden till höger så står Emilia med fönsterljuset i ryggen och alla detaljer suddas enklare ut (detta går dock att fixa med hjälp av reflexskärm om man gärna vill ha motljus - samma sak gäller utomhus).
 
(Dessa bilder är oredigerade för att enklast visa skillnaderna)
Emma

Vilket kul inlägg!! Gärna mer sånt om du frågar mig =)
Vore kul om du också till vissa bilder kunde skriva vilka inställningar du haft och kanske visa vilka skillnader det kan bli.
Tycker att jag försöker med alla olika inställningar ibland och ändå blir det aldrig som jag tänkt mig (fotar dock bara i jpeg då jag inte vet hur jag gör med rå-formatet för att kunna kolla på bilderna i datorn...)

LORISSA LOVEBOMB

Fast jag tyckte alla var fina, även om jag också förstår grejen med rätt och fel. Men alla var underbara :)

ELSA

Super fin blogg och bra tips! :D

Sara

bra tips! :)

Läcksökning

trevligt fina blogg :)

Jeanette

Jättebra tips! Tack! Ska absolut testa detta nästa gång jag fotar dottern :)

Julia.B

Super bra tips!!

Cissi

Tack för ett bra inlägg!! :) Ska genast testa :)

lina

Följer din blogg i tysthet. Men tänkte lämna ett avtryck för en gångs skull. Tack för bra fototips :) Och tack för att du delar med dig av både bra och dåliga dagar, precis som det är i livet. Är så ofantligt trött på bloggar där allt är rosenskimrande och underbart jämt, jämt, jämt. Kraam :)

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress