I samarbete med Philips

Vad tänker du på när det kommer till belysning? Hur viktigt är ljuset i din vardag? Man kan ta det för givet men när man verkligen tänker efter så har det - i alla fall för mig - en avgörande betydelse för att vardagen ska fungera.

Det betyder i princip allt.  När jag väl tänker efter så är det oerhört viktigt.

Som fotograf letar jag ständigt efter det perfekta ljuset. Oavsett vad det gäller. Om jag inte hittar ett naturligt ljus att jobba med så letar jag efter en belysning som inte skapar fula skuggor. Ljuskällor från olika vinklar hjälper mig att undvika för hög ISO på kameran, brus eller för att få bilden snygg trots mörker.
Även naturliga ljuskällor kan också vara knepiga, som direkt solljus - det är lika tufft som mörkret!

Detta gäller alla mina bilder. Mina riktiga kamerabilder är än mer genomtänkta och utmanande - Givetvis är arbetsrelaterade bilder viktiga, där hittar jag det perfekta ljuset, det är ett måste. Även om jag jobbar heldag med bröllop där mörkret hinner falla efter vigseln så letar jag efter ljuskällor för att fota middagen och festen eftersom att jag inte jobbar med blixt.

Som exempel på hur jag jobbar med ljuset:
(null)
1. En stekhet dag trots dis, mitt på dagen = kraftigt ljus att jobba med.
2. Skymning på ingång och dags för gruppfoto.  En omtalad golden hour och en av mina absolut favoriter: motljuset!
3. Ett rörande och viktigt tal efter en vigsel påbörjar i ett trångt och mörkt rum.  Med lampan kunde jag förflytta mig snabbt och lägga fokus på rätt person.
4. Förberedelser pågår för fullt innan en vacker kvinnas stora dag, inomhus i ett litet rum.  Fönsterljuset använder jag då! Och det ljuset är vanligast till mina "vardagsbilder" med.

Ni som är som jag och fångar ögonblick på instagram/blogg: Hur lång tid lägger ni på att hitta rätt bild, med rätt ljus, bakgrund, förgrund, färger etc?
Jag lägger mycket tid på allt det.  Om vi kör på samma spår med ljus mitt på dagen utomhus så är skuggan min bästa vän och förgrund använder jag gärna naturen till som här:

(null)

Grönska och natur är min stora kärlek vid sådana porträtt.
Leker jag sen med gräs eller en gren en bit inpå kameralinsen så får jag en extra färgeffekt.  En extra detalj som gör en vanlig bild "lite mer".  Det är min personliga fotostil.  Och vad jag kan tycka om som förgrund.

Skugga i annan form kan bli precis lika snyggt och med ljuset skapar jag variation med mina bilder.

(null)

Men över till sådant som jag kallar mina vardagsbilder, eller en matbild, en helt vanlig "I-farten-bild", ett halsband eller något så "tråkigt" som ett gäng nya skor. Ljus är den viktigaste förutsättningen för att få en bra bild ändå. Det ska vara jämt, klart och bilden ska vara tydlig.  Det ligger mer jobb bakom det än många tror!
Det är inte ett klick med kameran eller mobilen och sedan direkt in på sociala medier, det ligger en plan, en tanke och många steg för att jag ska känna mig nöjd med mina vardagsbilder också, hur enkla de än må se ut.

(null)


Men om vi går vidare från själva fotoljuset - som är vad mina dagar kan handla om - så tänker jag även på mer när vi pratar ljus.

Belysningen har även kraften att göra mig både trygg och otrygg.

Mitt löparspår i Nynäshamn - eller min runda som jag kallar det - har exempelvis områden som inte är upplysta, vilket gör att upplevelsen under mina löpningspass, powerwalks och lugna promenader snabbt går från trygga till otrygga. Ni upplever säkert också det någonstans i er vardag?

Det här innebär att jag bara kan vistas där under de få timmarna under halvåret då det inte är kolsvart. För där blir det verkligen MÖRKT. Man kan höra havet slå mot klipporna, men man ser inte, inte heller skogen över gatan.

(null)

Dagar när jag inte hinner träna ute innan skymning - eller när det känns för mörkt helt enkelt - så får jag ta en promenad på mitt löpband i mitt upplysta hem som uppvärmning och springa tur och retur till förskolan - som har upplysta trottoarer - det tillhör ju.

Men det är vid havet jag känner att mina träningspass blir som mest harmoniska och där man bäst rensar tankarna för att leva i nuet.

Som ni vet föredrar jag ljusare tider.

Därför är det betryggande att veta att alla platser där barnen umgås med vänner är upplysta. Vi har en skejtpark som med kraftig anläggningsbelysning. Vår egen gård i lägenhetskvarteret har en utomhusbelysning som möjliggör fotboll eller pulkåkning efter skymning. Vägen till och från skolan är väl upplyst och som en orolig mamma till en tonåring uppskattar man även att vägen hem för min dotter om eftermiddag/kvällarna har tryggt ljus.

Det enda tråkiga är att jag själv kan känna mig otrygg om nätterna med mitt förflutna som sitter i.  Jag har tackat nej till x antal middagar och annat tidigare, då mina vänner för det mesta bor inne i Sthlm och jag då måste ta tåget som tar en timme och sedan gå hem själv - de fåtal gånger jag har barnvakt dvs.

Nu har jag dock vågat mig ut när mina föräldrar har varit och är i närheten över högtider och lov och jag har möjligheten till avlastning och dom får kvalitetstid med barnbarnen.
Jag tror att många föräldrar behöver tid för sig själv då och då.  Att få släppa mammalivet några timmar och bara vara sin egen person, för mig att bara vara Denize.  Speciellt om man har barn på heltid och ofta kan glömma bort och prioritera bort sig själv - då barnen såklart kräver all tid och uppmärksamhet som man har och ALLTID kommer först.
Visserligen är det såklart just det livet jag älskar.  Man skaffar barn för att vara med dom - men det gäller att inte tappa bort sig själv.

(null)

(null)

Och när jag väl har gjort något för mig själv så pratar jag alltid med någon så att vägen hem inte ska kännas lika ensam.

Är det vår/sommar så känns det inte likadant.  Då räddar den naturliga lampan mig och min rädsla (solen).  Då slipper jag gå fortare om jag har någon bakom mig, då har man inte samma katastroftankar helt enkelt.

Ljuset och belysningen har med andra ord en stor betydelse i mitt vardagliga liv.

Det styr mitt jobb, min vardag och i vissa fall min fritid.  Men viktigast av allt min trygghet att låta barnen vistas utomhus med vänner på ordentligt upplysta platser.  För även om det är mörkt, så blir det ju det tidigt på dagen just nu.

Just nu kör Philips kampanjen "belysning för en bättre värld"
Och jag är själv nyfiken på hur belysning och ljus påverkar er och ert liv.  För om man tänker efter (vilket man kanske inte alltid gör - utan tar belysningen för givet som jag nämnde) så använder vi oss av det på alla sätt och vis i livet.  

(null)

Hemma nu under högtiderna då fönster och balkonger var/är belysta, andra som är väderkänsliga eller kanske mörkrädda och otrygga efter skymning? Det finns så mycket med ljus som gör livet och samhället bättre eller skulle kunna göra det ännu bättre - så dela gärna med er av era synpunkter och funderingar med #förenljusareframtid

Jag tror att detta är ett ämne som många kvinnor tänker på och även föräldrar.  Eller kanske någon helt annan? Berätta gärna och använd hashtaggen om ni skriver någonstans så man kan hitta alla åsikter.

Moa

Jag har svårt för att hinna använda ljuset på ett bra sätt i ögonblicksbilder men försöker alltid göra det när man har lite mer tid på sig. Som många andra föredrar jag att ljuset kommer lite från sidan snarare än mitt på himlen 😏 Sedan blir det många bilder när vädret inte är som det är just nu - strax över noll och mulet och ja, mest grått... Men det gör att man saknar fotograferingen lite extra. Hemma föredrar jag lite mysbelysning snarare än starka lampor men ibland blir det ju dem med tanke på att de tänds snabbast... Sedan beror det på var man är också, att sitta i soffan och läsa/titta på tv osv kräver inte riktigt lika starkt ljus som när man lagar mat eller är i badrummet...
När det gäller icke fotorelaterat ljus utomhus föredrar jag just ljus och inte som det är nu. Men senaste året har jag faktiskt känt att det är okej även den här tiden på året, om man inte går runt någonstans där det är ödsligt och kolsvart. Jag springer ibland längs ett elljusspår i skogen nära mina föräldrar och det är hyfsat välbefolkat nu. Det finns i skogen där det även finns en sjö och vägen där är becksvart den här tiden så många som brukar ta en promenad i runt den går elljusspåret istället. Men på något sätt kan jag känna att det är lite mysigt med mörkret runt omkring... Och någon gång snart skulle jag vilja fotografera stjärnhimlen och då är det förstås bra att slippa massa lampor i närheten.

Svar: Tack för att du delade med dig! Skönt att du inte störs av mörkret på samma sätt, att det finns ett elljusspår för dig även om du tycker om mörkret ☺️ och du får GÄRNA dela med dig av bilderna på stjärnhimlen när de är gjorda, maila eller säg en instagram om du har, bara något! Jag är alltid nyfiken 😃 sedan håller jag med dig om att inspirationen inte är lika stor när det bara är grått och tråkigt den här årstiden. Man får anstränga sig jättemycket när man annars kanske har kameran hängandes på axeln och hur mycket som helst att fota. Men inspiration kommer för mig lite i vågor hela tiden. Därav har man blivit lite för bekväm med mobilen 🙈
Denize

Linnea

Tack för en så viktig text! ❤️

Angelica Wåhlin

Vilka fantastiska bilder!

Lena

Dina kindben alltså, drömmen 😍👌 jag har fillers i mina, men de är inte ligga snygga ändå 🤪

Svar: Haha men åh tack, eller får väl tacka släktdraget som alla har 😅
Denize

Malin

Jag är rädd att gå ensam ute i mörkret. Gräsligt att det finns människor som gör kvinnor rädda för just detta. Jag har gjort ett medvetet val att köpa lägenhet på en plats ganska långt ifrån där jag är uppvuxen, en plats som känns lite säkrare än andra. Detta ENBART på grund av att jag inte vill vara rädd att gå hem från tunnelbanan. Helt sjukt att man ska behöva tänka så och inte kunna ta vilken hyresrätt som helst.

Svar: Det är förbannat orättvist - att inte bara du känner så, men många många fler! Så ska det inte behöva vara, jag önskar att trygghet för kvinnor var en självklarhet överallt men jag vet hur det känns ❤️
Denize

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress